Een groene en duurzame gemeente

Een verantwoordelijke en veerkrachtige gemeente die het goede voorbeeld geeft door zich concreet in te zetten voor het milieu en de biodiversiteit en die haar burgers aanmoedigt en ondersteunt om hetzelfde te doen, voor een gezonde toekomst voor iedereen.

ACHTERGROND

De vorige legislatuur was ambitieus in haar verklaringen, maar niet in haar daden.

In 2014 ondertekende de gemeente het Burgemeestersconvenant en verbond ze zich ertoe de uitstoot van broeikasgassen tegen 2025 met 25% te verminderen ten opzichte van 2011. In 2023 bevestigde ze deze belofte door een actieplan voor duurzame energie en klimaat (SECAP) aan te nemen, met als doel een vermindering van de broeikasgasemissies met 40% tegen 2030 en koolstofneutraliteit tegen 2050. Er is echter geen actie ondernomen: de emissies waren in 2020 slechts 8% lager dan in 2011, ver verwijderd van de doelstellingen. De conclusie is hetzelfde voor het Lokale Energie- en Klimaatpact (LEKP): hoge ambities, maar geen bereikte doelen. Bovendien is de verstedelijking versneld, met een verlies aan groene ruimte van 0,7 ha/jaar sinds 2016, vergeleken met 0,1-0,4 ha/jaar eerder.

Ons standpunt

We willen een langetermijnplan ontwikkelen om de toezeggingen van vorige legislaturen na te komen.

Onze ambitie is om van Wezembeek-Oppem een verantwoordelijke en veerkrachtige dorpsgemeenschap te maken die het goede voorbeeld geeft door zich concreet in te zetten voor milieu en biodiversiteit en die haar burgers stimuleert en ondersteunt om hetzelfde te doen. Het doel is om van Wezembeek-Oppem een levendige en aangename plek te maken om te wonen, waar burgers en natuur een gezonde openbare ruimte delen.

DOELSTELLINGEN 2030

  • Een samenhangend plan uitvoeren voor de ontwikkeling van het groene en blauwe netwerk van de gemeente.

  • Onze verplichtingen in het kader van SECAP en LEKP nakomen.

  • Instrumenten implementeren om de belangrijkste overgangsindicatoren te op te volgen.

  • Een voorbeeldgemeente zijn op het gebied van isolatie en productie van hernieuwbare energie.

  • Bij alle gemeentelijke beslissingen rekening houden met het milieuaspect.

Onze concrete acties

  • Het netwerk van multifunctionele groene ruimten verder uitbreiden, in elke buurt.

  • Een proces introduceren om duurzaamheid in de gemeentelijke besluitvorming te garanderen, waarbij de ASPECT-adviesraad wordt betrokken.

  • Versterking van de veerkracht van het milieu, vermindering van het energieverbruik en bevordering van een gedeelde economie met de uitbreiding van Kringloop-diensten.

  • Bewustmaking van de bewoners door concrete maatregelen en leerruimtes die voor iedereen toegankelijk zijn.

Uw meningen en suggesties

Tijdens onze bevragingen en discussies kwam dit thema als prioriteit naar voren.

De punten die jullie naar voren brachten richtten zich vooral op het belang van communicatie, vorming, opvoeding, delen en dicht bij de bevolking staan, omdat de kwesties complex zijn en vaak verkeerd begrepen en/of geïnterpreteerd worden. U drong ook aan op netheid en verfraaiing van de openbare ruimte.

ONZE KANDIDATEN

Aarzel niet om met onze gepassioneerde kandidaten te praten voor meer informatie over dit onderwerp.

Nicolas Celis

Valentine Donck

Adrien Hiel

Kim De Gezelle